Create an Account

Pigwa pospolita to niewielkie drzewo dorastające do 3 metrów. Pochodzi z obszarów Azji. Obecnie uprawiana jest w strefach umiarkowanych, chociaż jest gatunkiem raczej amatorskim, o czym świadczy wielkość produkcji. Rocznie na świecie produkuje się zaledwie 300-330 tys. ton tych owoców. Pierwsze miejsce  pod tym względem zajmuje Turcja.

Informacje o produkcie

Owoc pigwy ma kształt i wielkość jabłka i żółtą barwę. Miąższ owocu jest twardy, mało soczysty i cierpki, ale za to bardzo aromatyczny. Owoce pigwy cenione są przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze i przetwórcze. Zawierają takie mikroelementy jak wapń, potas czy żelazo. Ponadto są bardzo bogatym źródłem witamin takich jak: C, PP, B1, B2 oraz prowitamina A. Posiadają także duże ilości pektyn.
Dzięki zawartości tych składników pigwa posiada m.in. właściwości regenerujące organizm. Wpływa korzystnie na pracę wątroby. Dodatkowo pigwa poprawia apetyt oraz ma działanie uspokajające i obniża poziom złego cholesterolu.

Owoce pigwy spożywane są w stanie przetworzonym, ponieważ nawet w pełni dojrzałe są bardzo cierpkie. Duża zawartość pektyn powoduje, że z owoców pigwy można robić doskonałe galaretki. Innymi smakowitymi przetworami są konfitury, dżemy i nalewki. Świeże owoce pigwy stanowią świetny dodatek do jesiennej herbaty, polecany w okresie przeziębień, ze względu na duża zawartość
witaminy C.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Turcja
Dostępne Niedostępne
Back to Top