To owoc palmy kokosowej, pochodzący z obszarów tropikalnych. Ma brązową twardą skorupę z licznymi włoskami. W produkcji towarowej kokosów przodują Filipiny, Indonezja, Indie, a także Meksyk.
Informacje o produkcie
Kokos to orzech, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym - zwłaszcza rzadko spotykanej grupie nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyśpieszają przemianę materii. W związku z tym kokos jest polecany m.in. w dietach odchudzających.
Miąższ kokosa jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy.
Biały, mięsisty i smaczny miąższ można jeść samodzielnie lub jako dodatek do sałatek i deserów (wiórki kokosowe). Zawiera również wodę kokosową zwaną mleczkiem kokosowym.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Dominikana | ||||||||||||
Kostaryka | ||||||||||||
Wybrzeże Kości Słoniowej |
Dostępne
Niedostępne