Papaja, czyli melonowiec właściwy, zwany także „owocem aniołów”, to owoc tropikalny pochodzący z Ameryki.
Owoc o kształcie owalnym i gruszkowatym długości do 45 cm. Skórka jest jadalna barwy zielonej i żółto-pomarańczowej, miąższ barwy różowej i łososiowej z dużą ilością czarnych, także jadalnych nasion.
Informacje o produkcie
Wśród substancji odżywczych znajdziemy witaminy, a w szczególności (witaminę C, A i kwas foliowy), minerały (potas, miedź i magnez), błonnik oraz inne związki aktywne – enzym papainę oraz wybrane flawonoidy. Świeże, dojrzałe owoce są jednym z bogatszych źródeł witaminy C – jeden owoc zawiera jej ponad dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania, co oznacza, że jest jej więcej niż w pomarańczy.
Zarówno miąższ jak i skórka papai są jadalne. Spożywa się je najczęściej na surowo, w sałatkach owocowych, ale nadaje się również na dżemy, jako dodatek do lodów i napojów bezalkoholowych.
Niedojrzałe owoce można gotować jak warzywa. Owoce
papai można także konserwować, kandyzować i suszyć.
Nasiona papai zostały uznane za naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Mogą one znaleźć zastosowanie jako środek przeciwzapalny, przeciwpasożytniczy i przeciwbólowy.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Brazylia | ||||||||||||
Dominika | ||||||||||||
Ekwador | ||||||||||||
Hiszpania | ||||||||||||
Kostaryka | ||||||||||||
Tajlandia |
Dostępne
Niedostępne