Create an Account

Papaja, czyli melonowiec właściwy, zwany także „owocem aniołów”, to owoc tropikalny pochodzący z Ameryki.
Owoc o kształcie owalnym i gruszkowatym długości do 45 cm. Skórka jest jadalna barwy zielonej i żółto-pomarańczowej, miąższ barwy różowej i łososiowej z dużą ilością czarnych, także jadalnych nasion.

Informacje o produkcie

Wśród substancji odżywczych znajdziemy witaminy, a w szczególności (witaminę C, A i kwas foliowy), minerały (potas, miedź i magnez), błonnik oraz inne związki aktywne – enzym papainę oraz wybrane flawonoidy. Świeże, dojrzałe owoce są jednym z bogatszych źródeł witaminy C – jeden owoc zawiera jej ponad dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania, co oznacza, że jest jej więcej niż w pomarańczy.
Zarówno miąższ jak i skórka papai są jadalne. Spożywa się je najczęściej na surowo, w sałatkach owocowych, ale nadaje się również na dżemy, jako dodatek do lodów i napojów bezalkoholowych.

Niedojrzałe owoce można gotować jak warzywa. Owoce
papai można także konserwować, kandyzować i suszyć.

Nasiona papai zostały uznane za naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Mogą one znaleźć zastosowanie jako środek przeciwzapalny, przeciwpasożytniczy i przeciwbólowy.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Brazylia
Dominika
Ekwador
Hiszpania
Kostaryka
Tajlandia
Dostępne Niedostępne
Back to Top