Physalis zwany także miechunką to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne doceniono już dawno temu w Ameryce Południowej, gdzie jest nazywana złotą jagodą Inków. Obecnie miechunka jest uprawiana niemalże na całym świecie.
Informacje o produkcie
Owoce są niezwykle dekoracyjne. Dojrzewają w środku wyrośniętego na kształt lampionu kielicha kwiatowego.
Sam owoc to nieduża okrągła jagoda o pomarańczowej barwie i słodko-kwaśnym smaku.
Physalis jada się na surowo, ale może stanowić także bazę przetworów: dżemów, konfitur, galaretek, a nawet nalewek. Stosowany również jako dodatek do sałatek i ciast oraz jako dekoracja tradycyjnych wypieków.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Kolumbia | ||||||||||||
Portugalia |
Dostępne
Niedostępne