Create an Account

Tamarillo pochodzi z Ameryki Południowej. Dziko rośnie m.in. w Peru, Chile i Ekwadorze, a uprawiany jest także w innych krajach Ameryki Łacińskiej, w Nowej Zelandii czy Stanach Zjednoczonych.

Informacje o produkcie

Owoc tamarillo przypomina pomidora, jednak ma bardziej podłużny, owalny kształt. Najczęściej spotykana odmiana to czerwone tamarillo, choć może być też żółte czy pomarańczowe.
Owoc tamarillo ma charakterystyczny, słodko-gorzki smak. Jest bogaty w witaminy A, C i E. Można go jeść na surowo po obraniu ze skórki, którą podobnie jak w przypadku pomidora łatwo oddzielić po sparzeniu wrzącą wodą.

Owoc można wykorzystywać także jako dodatek do sałatek i lodów owocowych, nadaje się również do duszenia i gotowania.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Ekwador
Kolumbia
Dostępne Niedostępne
Back to Top