Tamarillo pochodzi z Ameryki Południowej. Dziko rośnie m.in. w Peru, Chile i Ekwadorze, a uprawiany jest także w innych krajach Ameryki Łacińskiej, w Nowej Zelandii czy Stanach Zjednoczonych.
Informacje o produkcie
Owoc tamarillo przypomina pomidora, jednak ma bardziej podłużny, owalny kształt. Najczęściej spotykana odmiana to czerwone tamarillo, choć może być też żółte czy pomarańczowe.
Owoc tamarillo ma charakterystyczny, słodko-gorzki smak. Jest bogaty w witaminy A, C i E. Można go jeść na surowo po obraniu ze skórki, którą podobnie jak w przypadku pomidora łatwo oddzielić po sparzeniu wrzącą wodą.
Owoc można wykorzystywać także jako dodatek do sałatek i lodów owocowych, nadaje się również do duszenia i gotowania.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Ekwador | ||||||||||||
Kolumbia |
Dostępne
Niedostępne