Create an Account

Arbuz pochodzi z Afryki Południowej. Obecnie uprawiany jest niemal w całej Europie. Jego odporne na mróz odmiany hodowane są również w Polsce.

Arbuz charakteryzuje się płożącą łodygą, która w sprzyjających warunkach klimatycznych może osiągnąć długość nawet 6 metrów. Duże liście rośliny wyposażone są w wąsy czepne. Kwiaty z wyglądu przypominają kwiaty dyni, wyrastają pojedynczo, najczęściej spotykane są w kolorze żółtym lub jasnozielonym.

Informacje o produkcie

W zależności od odmiany miąższ arbuza może być w kolorze: czerwonym, żółtym, białym, różowym lub pomarańczowym. Otacza go zielona skórka.
Owoc składa się w ponad 90% z wody, co powoduje, że arbuz nie jest najlepszym źródłem składników odżywczych, za to znakomicie zaspokaja pragnienia. W jego składzie znajdziemy niewielkie ilości karotenoidów, witaminy C, żelaza i potasu.

Duża zawartość wody w arbuzach wpływa na jego moczopędne i detoksykujące działanie. Zarówno sok, jak i miąższ arbuza doskonale nawadniają organizm i dostarczają przy tym niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania elektrolitów i węglowodanów. Arbuzy zmniejszają też intensywność przykrych dolegliwości, które występują dzień po spożyciu nadmiernych ilości alkoholu.

Najczęściej jada się go w postaci surowej. Latem może stanowić składnik owocowych sałatek. Plasterki arbuza służą także do dekoracji ciast i tortów. Zmiksowany miąższ jest wykorzystywany do sorbetów, napojów oraz drinków.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Brazylia
Hiszpania
Kostaryka
Dostępne Niedostępne
Back to Top