Create an Account

Jabłko jest owocem wywodzącego się z Azji drzewa jabłoni. Występuje w klimacie umiarkowanym, w blisko 10 tysiącach odmian. Do najbardziej znanych należą: Champion, Ligol, Jonagored, Jonagold, Idared, Reneta. Jabłka są obecnie najbardziej popularnymi owocami uprawianymi w polskich sadach i ogrodach.

Owoce jabłoni mają charakterystyczny, kulisty kształt, a ich miąższ w zależności od odmiany może być twardy lub miękki, słodki lub nawet cierpki. Jabłko jest pokryte dość twarda skórką, która w zależności od odmiany może mieć kolor zielony, czerwony lub żółty, jednolity lub wybarwiony w postaci tzw. rumieńca.

Informacje o produkcie

Owoce zawierają duże ilości błonnika pokarmowego oraz naturalnych pektyn, które korzystnie wpływają na pracę całego organizmu, są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Regularne jedzenie jabłek reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga metabolizm. Pektyny zawarte w jabłkach wspierają prawidłowy skład flory bakteryjnej. Ponadto jabłko jest źródłem wielu witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim witaminy C i potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza.
Większość wartościowych składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego jabłka warto spożywać wraz z nią. Dzięki swoim właściwościom jabłka mają bardzo pozytywny wpływ na ogólną odporność organizmu, zapobiegają rozwojowi infekcji, dlatego są polecane szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Najwięcej cennych składników odżywczych zachowują jabłka spożywane na surowo. Są one również składnikiem wielu dań i przetworów. Pieczone jabłka wykorzystuje się do ciast i deserów. Starte są składnikiem sałatek i deserów. Suszone są zdrową naturalną przekąską- substytutem chipsów. Jabłka są również świetnym dodatkiem do mięs. W przetwórstwie jabłka są wykorzystywane do produkcji soków, napoi, dżemów i konfitur.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Argentyna
Chile
Francja
Holandia
Polska
Włochy
Dostępne Niedostępne
Back to Top