Malina właściwa to popularny krzew owocowy, dorastający do 2 m wysokości. Ma białe kwiaty i duże ( w stosunku do owoców) zielone liście. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego. Obejmuje około 250 gatunków, z których ponad połowę można znaleźć na terenie Europy. Mimo to spotykana jest również w rejonach chłodniejszych, a nawet w subarktycznych terenach Azji i Ameryki Północnej. W Polsce malina rośnie w warunkach naturalnych w lasach, na polanach i łąkach.
Barwa owoców maliny jest najczęściej jasnoczerwona, chociaż występują również odmiany żółte, białawe lub brunatno-czarne. Malina jest owocem o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Charakteryzuje się niską wartością energetyczną i dużą ilością błonnika pokarmowego. Maliny są świetnym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B9 oraz kwasów organicznych. Jeśli chodzi o mikro- i makroelementy w owocach malin znajdują się wapń, selen, potas, żelazo i fosfor.
Maliny są także źródłem aktywnych biologicznie związków chemicznych zwanych fitaminami. Są to związki fenolowe o silnym działaniu antyoksydacyjnym, regulujące funkcje fizjologiczne organizmu.
Z malin powstają kompoty, mrożonki, galaretki, dżemy, powidła oraz soki. Znajdują również zastosowanie w produkcji win, nalewek, likierów i innych alkoholi. Doskonale łączą się z produktami mlecznymi. W formie liofilizowanej stanowią dodatek do płatków śniadaniowych.
Malina jest także cenionym surowcem kosmetycznym. Olej z nasion malin jest uniwersalnym środkiem pielęgnacyjnym do każdego rodzaju skóry.