Create an Account

Malina właściwa to popularny krzew owocowy, dorastający do 2 m wysokości. Ma białe kwiaty i duże ( w stosunku do owoców) zielone liście. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego. Obejmuje około 250 gatunków, z których ponad połowę można znaleźć na terenie Europy. Mimo to spotykana jest również w rejonach chłodniejszych, a nawet w subarktycznych terenach Azji i Ameryki Północnej. W Polsce malina rośnie w warunkach naturalnych w lasach, na polanach i łąkach.

Informacje o produkcie

Barwa owoców maliny jest najczęściej jasnoczerwona, chociaż występują również odmiany żółte, białawe lub brunatno-czarne. Malina jest owocem o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Charakteryzuje się niską wartością energetyczną i dużą ilością błonnika pokarmowego. Maliny są świetnym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B9 oraz kwasów organicznych. Jeśli chodzi o mikro- i makroelementy w owocach malin znajdują się wapń, selen, potas, żelazo i fosfor.
Maliny są także źródłem aktywnych biologicznie związków chemicznych zwanych fitaminami. Są to związki fenolowe o silnym działaniu antyoksydacyjnym, regulujące funkcje fizjologiczne organizmu.

Z malin powstają kompoty, mrożonki, galaretki, dżemy, powidła oraz soki. Znajdują również zastosowanie w produkcji win, nalewek, likierów i innych alkoholi. Doskonale łączą się z produktami mlecznymi. W formie liofilizowanej stanowią dodatek do płatków śniadaniowych.
Malina jest także cenionym surowcem kosmetycznym. Olej z nasion malin jest uniwersalnym środkiem pielęgnacyjnym do każdego rodzaju skóry.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Hiszpania
Maroko
Polska
Dostępne Niedostępne
Back to Top