Create an Account

Zwana młodszą siostra pomarańczy -wyrasta w postaci wiecznie zielonego krzewu lub małego drzewka osiągającego wysokość nawet do ośmiu metrów. Ma jajowate liście osadzone na krótkich, wąsko oskrzydlonych ogonkach, a jej kwiaty są białe lub różowe. Jest uprawiana niemal na całym świecie. Oczywiście z racji pochodzenia w największych ilościach uprawia się ją w Chinach, ale także w Indiach, Japonii, Malezji, USA i krajach śródziemnomorskich.

Informacje o produkcie

Owoc drzewa mandarynkowego ma średnicę 6-7 centymetrów, jest okrągły i nieco spłaszczony na biegunach. Dojrzała mandarynka ma skórkę żółtawo-zieloną, zielono-pomarańczową lub pomarańczową. Niektóre z odmian pozbawione są pestek, podczas gdy w innych można znaleźć białe, spiczasto – jajowate nasiona, w większych lub mniejszych ilościach.
Wyróżnia się wiele odmian mandarynek, najpopularniejsze z nich to:

• klementynki - skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą,

• tangelo - skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem,
• satsuma – ceniona na rynku ze względu na brak pestek
Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry, chronią przed chorobami oczu, pomagają zwalczać otyłość, zapobiegają chorobom serca i cukrzycy. Są bogate w witaminę C, witaminę A i witaminy z grupy B. Zawierają także kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo oraz cynk.
Najczęściej jada się je na surowo. Można dodawać je do sałatek, deserów i ciast, a także robić z nich dżemy, marmolady i likiery. Nadają się również do kandyzowania.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Argentyna
Chile
Hiszpania
Izrael
Peru
Turcja
Dostępne Niedostępne
Back to Top