Sweetie jest to mieszaniec grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej czyli pomelo. Sweetie to gatunek grejpfruta uprawiany w Izraelu. Owoc wielkością i kształtem przypomina grejpfruta.
Ma zieloną, grubą skórę, która w miarę dojrzewania robi się żółta. Miąższ owocu jest soczysty i słodki. Przed spożyciem należy jednak usunąć gorzką, pokrywającą go błonę.
Zawiera o 25% więcej antyoksydantów polifenoli, flawonoidów i niektórych frakcji błonnika, niż zwykły grejpfrut. Ponadto polifenole to jedne z najbardziej skutecznych, naturalnych substancji obniżających poziom „złego” cholesterolu LDL, działają przeciwmiażdżycowo i zapobiegają chorobie wieńcowej serca. Sweetie jest również bogaty w witaminy B, E oraz C.
Najlepiej smakuje na surowo. Jest więc bardzo dobrym pomysłem na zdrową i lekką przekąskę w ciągu dnia. Dobrze komponuje się w sałatce owocowej w połączeniu z innymi owocami cytrusowymi, w tym z grejpfrutem czerwonym. Można go używać także do przygotowania deserów.