Żurawina jest wiecznie zieloną, niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Jej naturalnym środowiskiem są tereny wilgotne o kwaśnym, torfowym podłożu.
Owoce żurawiny zbiera się dopiero późną jesienią, a nawet zimą, jeśli jest łagodna i bezśnieżna. Uprawiana jest głównie w Ameryce Północnej.
Informacje o produkcie
Owoce żurawiny zazwyczaj wykorzystuje się do wyrobu przetworów (jako składnik główny lub dodatek). Można wytwarzać z nich soki, syropy, dżemy, nalewki i kisiele. Ceniona jest także galaretka z żurawiny z dodatkiem jabłek i cukru, którą przyprawia się mięsa (szczególnie dziczyznę i indyka). Żurawina dodana do herbaty nadaje jej specyficzny, kwaskowaty smak. Ze względu na swoje właściwości ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Kanada | ||||||||||||
Polska | ||||||||||||
Stany Zjednoczone |