Create an Account

Bakłażan, zwany także oberżyną lub miłosną gruszką, to roślina pochodząca z Afryki, Arabii oraz Indii. Uprawiany jest powszechnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W chłodniejszych miejscach między innymi w Polsce uprawiany jest pod osłonami.

Informacje o produkcie

Owoc bakłażanu w zależności od odmiany ma różne kształty i zabarwienie, najczęściej spotyka się odmiany o owocach gruszkowatego kształtu, o fioletowo-czarnej skórce.

Bakłażan zawiera dużo soli mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia, a także dużo węglowodanów, w tym cukrów i niewielką ilość witamin.

Bakłażan jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Jest spożywany pieczony, smażony, grillowany lub gotowany z różnymi dodatkami.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Hiszpania
Holandia
Dostępne Niedostępne
Back to Top