Create an Account

Warzywo zaliczane do roślin sałatowych. Tworzy wydłużone główki koloru biało – żółtego, o charakterystycznym orzeźwiająco gorzkawym smaku.

Informacje o produkcie

Cykoria posiada wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, zawiera wiele witamin, między innymi A, E, C i K oraz witaminy z grupy B. Jest również bogata w składniki mineralne, takie jak: potas, selen, magnez, żelazo, miedź, cynk, wapń, fosfor i siarka, zawiera też beta karoten, błonnik i kwas foliowy.
Powinny spożywać ją osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu oraz z cukrzycą, a także kobiety w okresie laktacji, gdyż ma działanie mlekopędne. Uważana jest ponadto za bezkofeinowy substytut kawy.

Cykoria najwięcej prozdrowotnych właściwości zachowuje wtedy, gdy jest spożywana na surowo, dodana do sałatki lub surówki. Doskonale pod względem smakowym komponuje się z orzechami, sosem winegret, owocami, wędlinami i serem.
Może być serwowana także na ciepło np. zapiekana z serem.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Belgia
Francja
Holandia
Polska
Dostępne Niedostępne
Back to Top