Create an Account

Fasola jest rośliną jednoroczną wywodzącą się z Ameryki Środkowej. Powszechnie uprawiana w obu Amerykach, Europie i Azji.

Najważniejsze  znaczenie w uprawie mają dwa gatunki: fasola zwykła i wielokwiatowa.

Informacje o produkcie

Do fasoli zwykłej zaliczamy między innymi popularną fasolkę szparagową. Fasola wielokwiatowa natomiast cechuje się szorstkim, szerokim i płaskim strąkiem. Jej nasiona są duże, nerkowatego kształtu, najczęściej białe.
Zarówno zwykłe odmiany, jak i odmiany typu Mamut powinny często gościć na każdym stole ze względu na walory odżywcze. Są niskokaloryczne i zawierają dużo składników mineralnych.

Fasola jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika, ponadto zawiera witaminy: C, E i A.
Stanowi również bardzo bogate źródło białka, co czyni ją bardzo cennym składnikiem diety wegetariańskiej.

Suszone ziarna fasoli można długo przechowywać bez utraty ich właściwości. Ziarna fasoli znakomicie nadają się na zupę, jako dodatek do sosów, sałatek i różnego rodzaju past do smarowania pieczywa, a nawet do przygotowania ciast i deserów.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Egipt
Hiszpania
Kenia
Maroko
Polska
Senegal
Dostępne Niedostępne
Back to Top