Groszek cukrowy jest zieloną rośliną pochodzącą z Chin i Indii. Z uwagi na dużą zawartość białka (5%) i węglowodanów (10%) warzywo jest popularne w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Informacje o produkcie
Groszek cukrowy dostarcza umiarkowaną ilość kalorii (100 g to 80 kcal), zawiera w sobie imponujący zestaw witamin: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K, jak również cenne minerały - cynk, fosfor, magnez, mangan, molibden, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
Groszek cukrowy jest jedynym warzywem strączkowym, którego nasiona można spożywać także na surowo wraz z chrupiącym strąkiem. Można go również krótko gotować lub smażyć.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Egipt | ||||||||||||
Gwatemala | ||||||||||||
Kenia | ||||||||||||
Peru | ||||||||||||
Zimbabwe |
Dostępne
Niedostępne