Create an Account

Jest to roślina jednoroczna wywodząca się z Grecji i Włoch. Obecnie kalafior uprawiany jest w wielu krajach na całym świecie i występuje w wielu odmianach.

Informacje o produkcie

• Kalafior biały - istnieje wiele jego odmian, które różnią się wielkością i warunkami uprawy.
• Kalafior żółty/pomarańczowy - mało popularny gatunek kalafiora w Polsce, choć świetnie nadający się do uprawy jesiennej. Jego barwa nie blednie w czasie obróbki termicznej, dlatego znakomicie nadaje się do kolorystycznego urozmaicenia dań.

• Kalafior zielony (romanesco) - ma charakterystyczne, stożkowate różyczki. Utrzymuje intensywnie zieloną barwę również po ugotowaniu. Ma delikatny smak, przypominający nieco smak brokułów.

• Kalafior fioletowy - również utrzymuje swój piękny, intensywny kolor pomimo obróbki termicznej i stanowi świetną ozdobę dań, w smaku jest lekko pikantny.
Kalafior zawiera sole mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk), karoteny, witaminy (przede wszystkim C, ale też K, B1, B2, B6), kwasy organiczne. Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior zawiera także związki siarkowe.
Surowe różyczki kalafiora można dodawać do sałatek, gotowane są składnikiem zup, zapiekanek oraz tart.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Francja
Hiszpania
Niemcy
Polska
Dostępne Niedostępne
Back to Top