Create an Account

Ogórek jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Indii. Obecnie jest powszechnie uprawiany we wszystkich strefach klimatycznych.

Jadalne są żółte lub zielone owoce. Ich skórka często pokryta jest ostrymi brodawkami.

Informacje o produkcie

Miąższ ogórka jest jasnozielony i wypełniony małymi pestkami. W 95% składa się z wody. Smak ogórka jest delikatny i orzeźwiający.
Jest niskokaloryczny i ubogi w witaminy i składniki odżywcze. Ze względu na małą zawartość składników odżywczych zaleca się, aby ogórki pochodzące z biologicznych upraw spożywać razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najwięcej cennych składników.

Świeże ogórki mogą być dodatkiem do sałatek i kanapek.
Nadają się również do marynowania, konserwowania oraz kiszenia.
Ogórek znalazł również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Hiszpania
Holandia
Polska
Dostępne Niedostępne
Back to Top