Ogórek jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Indii. Obecnie jest powszechnie uprawiany we wszystkich strefach klimatycznych.
Jadalne są żółte lub zielone owoce. Ich skórka często pokryta jest ostrymi brodawkami.
Informacje o produkcie
Miąższ ogórka jest jasnozielony i wypełniony małymi pestkami. W 95% składa się z wody. Smak ogórka jest delikatny i orzeźwiający.
Jest niskokaloryczny i ubogi w witaminy i składniki odżywcze. Ze względu na małą zawartość składników odżywczych zaleca się, aby ogórki pochodzące z biologicznych upraw spożywać razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najwięcej cennych składników.
Świeże ogórki mogą być dodatkiem do sałatek i kanapek.
Nadają się również do marynowania, konserwowania oraz kiszenia.
Ogórek znalazł również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Hiszpania | ||||||||||||
Holandia | ||||||||||||
Polska |
Dostępne
Niedostępne