Papryka pepperoni lub chili to nazwa, która powszechnie określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, smakiem i stopniem ostrości. Do najpopularniejszych ostrych odmian należą: pepperoni, habanero i jalapeno.
Za ostrość papryki odpowiada zawarta w niej kapsaicyna, a określa się ją na podstawie tzw. skali Scoville’a.
Ostre odmiany papryki wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pobudzają układ krążenia oraz procesy trawienne, są także bogate w witaminę A, C, B6, żelazo, magnez oraz potas i mangan.
Służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantny smak.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Hiszpania | ||||||||||||
Holandia | ||||||||||||
Polska |
Dostępne
Niedostępne