Create an Account

Seler naciowy to jedno z najstarszych warzyw świata. Znany był już w starożytnym Egipcie, wówczas w formie dzikorosnącej. Jako warzywo uprawne seler naciowy był hodowany znacznie wcześniej niż korzeniowy.

Informacje o produkcie

Właściwości dietetyczne i lecznicze selera (m.in. zapobiega miażdżycy, artretyzmowi) wpływają na wzrost jego spożycia. Łodygi selera zawierają dużą ilość soli mineralnych, wśród nich przeważają związki potasu, magnezu, fosforu, żelaza, manganu i molibdenu.
Ma zastosowanie w dietach redukcyjnych ze względu na małą kaloryczność i niski indeks glikemiczny, polecany jest także dla cukrzyków. Ze względu na specyficzny smak czasami stosowany jest jako substytut soli.

Seler naciowy jest spożywany w formie świeżej i gotowanej. Jest wspaniałym dodatkiem kulinarnym do potraw, dodawany do zup, sosów, surówek oraz soków wyciskanych.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Hiszpania
Holandia
Polska
Dostępne Niedostępne
Back to Top