Create an Account

Plantacje borówki amerykańskiej inaczej określanej mianem borówki wysokiej można znaleźć na całym świecie. Występuje przede wszystkim w Europie, Australii, Chile, Japonii i w Nowej Zelandii. Największym producentem tego gatunku są Stany Zjednoczone.

W Polsce występują jedne z największych pod względem areału upraw plantacje w Europie, aż
5,5 tys. ha. Pod względem wielkości produkcji Polska jest szóstym na świecie producentem borówki.

W 2004 r. zarejestrowano pierwszą  polską odmianę borówki amerykańskiej „Bonifacy”. Polska jest również wiodącym eksporterem tych owoców.

Informacje o produkcie

Borówka amerykańska rośnie na wysokich krzewach (1,5-2 m) o wzniesionych prostych pędach. Rośliny owocują w zależności od odmiany od początku lipca do końca września. Z jednego krzewu można zebrać od 3 do 6 kg owoców. Świeże borówki pokryte są błękitnym nalotem.

Owoce borówki są niskokaloryczne, zawierają sporo wapnia, fosforu, kwasu foliowego i witamin. Głównym atutem borówki amerykańskiej są jednak fitoestrogeny, które obniżają poziom cholesterolu, a także antyoksydanty wyłapujące wolne rodniki. Jedzenie surowych owoców borówki to profilaktyka chorób cywilizacyjnych, arteriosklerozy i nowotworów.

Borówka amerykańska jest owocem deserowym spożywanym przede wszystkim na surowo, ale w Stanach Zjednoczonych jest również wykorzystywana w przetwórstwie spożywczym. Jest wykorzystywana w cukiernictwie do produkcji ciast (tarty owocowe) jak również do dekoracji wyrobów cukierniczych oraz deserów.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Argentina
Chile
Spain
Netherlands
Morocco
Peru
Poland
Available Not available
Back to Top