Jest to gatunek wiecznie zielonego drzewa z rodziny kluzjowatych występującego w Indonezji, Malezji i Tajlandii. Owoce to okrągłe, ciemno-fioletowe jagody od 4-7 cm, pokryte suchą, grubą, ciemno-fioletową skórką. Ich miąższ zawiera kilka (6-8) nasion, jest biały, soczysty, w smaku słodki i cierpki, przypomina poziomkę, morelę, pomarańczę i ananasa.
Owoce mangostanu cenione są ze względu na bogactwo składników odżywczych (antyoksydantów, minerałów i enzymów).
Spożywa się go zazwyczaj na surowo, w formie soku, syropu czy koncentratu. Z części miąższu niezawierającej pestek wyrabia się dżemy, gotując owoce z cukrem i goździkami. Mangostan można też konserwować poprzez gotowanie w brązowym cukrze.
Obecnie owoc mangostanu ma szerokie zastosowanie w środkach farmakologicznych. Poza tym mangostan ma również zastosowanie profilaktyczne, ponieważ przez właściwości antyoksydacyjne wspomaga działanie układu odpornościowego i hamuje procesy starzenia.