Drzewo cytrynowe dorasta nawet do 10 m i kwitnie cały rok, wywodzi się z
południowo-wschodnich Chin. Największym producentem cytryn są: Indie, Meksyk i Chiny, zaś w Europie przoduje Turcja i Hiszpania.
Najbardziej popularne odmiany cytryny to: Primafiori, Eureka, Verna, Interdonato.
Informacje o produkcie
W zależności od klimatu, szerokości geograficznej i warunków uprawy, cechy owoców są bardzo zróżnicowane. Niektóre owoce są bardziej okrągłe i mogą przypominać pomarańcze inne są elipsoidalne.
Kolor skórki przyjmuje różne odcienie żółtego, a struktura jest mniej lub bardziej porowata, podobnie jak jej grubość zależna jest od odmiany. Wnętrze cytryny wypełnia jędrny, soczysty miąższ, podzielony na segmenty. Średnica owocu waha się 5-7 cm, a długość 6-9 cm.
Owoce cytryny są cennym źródłem witaminy C. Zawarta w jednym owocu witamina C pokrywa 50% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę. Dodatkowo owoc ten jest bogaty w witaminy: B6, B1, B2, A, wapń, magnes, potas i wiele innych składników odżywczych.
Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Utartą skórkę możemy dodać do ciast, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do dekoracji dań rybnych, napojów i drinków.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Argentyna | ||||||||||||
Hiszpania | ||||||||||||
RPA | ||||||||||||
Turcja |
Dostępne
Niedostępne