Jabłko jest owocem wywodzącego się z Azji drzewa jabłoni. Występuje w klimacie umiarkowanym, w blisko 10 tysiącach odmian. Do najbardziej znanych należą: Champion, Ligol, Jonagored, Jonagold, Idared, Reneta. Jabłka są obecnie najbardziej popularnymi owocami uprawianymi w polskich sadach i ogrodach.
Owoce jabłoni mają charakterystyczny, kulisty kształt, a ich miąższ w zależności od odmiany może być twardy lub miękki, słodki lub nawet cierpki. Jabłko jest pokryte dość twarda skórką, która w zależności od odmiany może mieć kolor zielony, czerwony lub żółty, jednolity lub wybarwiony w postaci tzw. rumieńca.
Informacje o produkcie
Najwięcej cennych składników odżywczych zachowują jabłka spożywane na surowo. Są one również składnikiem wielu dań i przetworów. Pieczone jabłka wykorzystuje się do ciast i deserów. Starte są składnikiem sałatek i deserów. Suszone są zdrową naturalną przekąską- substytutem chipsów. Jabłka są również świetnym dodatkiem do mięs. W przetwórstwie jabłka są wykorzystywane do produkcji soków, napoi, dżemów i konfitur.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Argentyna | ||||||||||||
Chile | ||||||||||||
Francja | ||||||||||||
Holandia | ||||||||||||
Polska | ||||||||||||
Włochy |