Marakuja to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jej owoce to brązowo-fioletowe jagody wielkości kurzego jaja. Skórka początkowo gładka po zbiorze marszczy się i zapada, co jednak nie wpływa na jakość owocu. Jadalny jest żółtobrązowy, galaretowaty miąższ.
Informacje o produkcie
Żółte owoce są zazwyczaj większe, jednak odmiana purpurowa jest ceniona za słodszy i bogatszy smak.
Marakuja bogata jest w witaminy B, A, C, E, i K. Dostarcza również dużo soli mineralnych, białka i błonnika.
Owoc ten pozytywnie wpływa na pracę serca, ciśnienie krwi, łagodzi skurcze mięśni i działa dezynfekująco.
Owoce marakui zjada się na surowo razem z pestkami. Jest dobrym dodatkiem do lodów, jogurtów czy koktajli. Miąższ cechuje się orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smakiem. Olejek z marakui jest natomiast z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Kenia | ||||||||||||
Kolumbia | ||||||||||||
RPA | ||||||||||||
Wietnam | ||||||||||||
Zimbabwe |
Dostępne
Niedostępne