Marakuja to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jej owoce to brązowo-fioletowe jagody wielkości kurzego jaja. Skórka początkowo gładka po zbiorze marszczy się i zapada, co jednak nie wpływa na jakość owocu. Jadalny jest żółtobrązowy, galaretowaty miąższ.
Żółte owoce są zazwyczaj większe, jednak odmiana purpurowa jest ceniona za słodszy i bogatszy smak.
Marakuja bogata jest w witaminy B, A, C, E, i K. Dostarcza również dużo soli mineralnych, białka i błonnika.
Owoc ten pozytywnie wpływa na pracę serca, ciśnienie krwi, łagodzi skurcze mięśni i działa dezynfekująco.
Owoce marakui zjada się na surowo razem z pestkami. Jest dobrym dodatkiem do lodów, jogurtów czy koktajli. Miąższ cechuje się orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smakiem. Olejek z marakui jest natomiast z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce.