Create an Account

Marakuja to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jej owoce to brązowo-fioletowe jagody wielkości kurzego jaja.  Skórka początkowo gładka po zbiorze marszczy się i zapada, co jednak nie wpływa na jakość owocu. Jadalny jest żółtobrązowy, galaretowaty miąższ.

Informacje o produkcie

Żółte owoce są zazwyczaj większe, jednak odmiana purpurowa jest ceniona za słodszy i bogatszy smak.
Marakuja bogata jest w witaminy B, A, C, E, i K. Dostarcza również dużo soli mineralnych, białka i błonnika.

Owoc ten pozytywnie wpływa na pracę serca, ciśnienie krwi, łagodzi skurcze mięśni i działa dezynfekująco.

Owoce marakui zjada się na surowo razem z pestkami. Jest dobrym dodatkiem do lodów, jogurtów czy koktajli. Miąższ cechuje się orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smakiem. Olejek z marakui jest natomiast z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Kenia
Kolumbia
RPA
Wietnam
Zimbabwe
Dostępne Niedostępne
Back to Top