Create an Account

Gruszka to owoc rosnący na drzewach występujących na terenach Azji i Europy. Uprawiane w sadach odmiany gruszy zostały wyhodowane poprzez wielokrotne krzyżowanie wielu gatunków europejskich i azjatyckich, największe osiągnięcia w tej dziedzinie mają Francuzi i Belgowie.

Wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian uprawnych, które dzieli się na dwie grupy: grusze zachodnie (europejskie) i grusze wschodnie (azjatyckie).

Informacje o produkcie

Owoc gruszy osiąga średnicę powyżej 3 cm, posiada długą szypułkę, a w środku miąższu kilka ciemnobrązowych, płaskich nasion- pestek. Kolory gruszek przyjmują barwę zieloną, żółtą, czasami czerwoną, lub z czerwonym rumieńcem.
Miąższ gruszki może być miękki lub twardy, bardzo słodki i soczysty lub nawet cierpki i zawierać w zależności od odmiany mniej lub więcej komórek kamiennych, nadających gruszkom charakterystyczną w smaku teksturę.

Owoce są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak potasu, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź i żelazo. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod- minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są cennym źródłem boru, dzięki czemu gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. W owocach występują także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.

Gruszki są spożywane na surowo, ale także w formie pieczonej i suszonej, konserwowej i kandyzowanej. Stanowią dodatek do ciast, deserów, napojów i sałatek owocowych. Ponadto są składnikiem dżemów i konfitur. Z przetartych owoców produkuje się musy, sorbety oraz sosy.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Argentyna
Belgia
Chile
Francja
Hiszpania
Holandia
Polska
RPA
Dostępne Niedostępne
Back to Top