Morele pochodzą z Azji, a rodzimy obszar ich występowania obejmuje Kirgistan, Chiny i Koreę, ale obecnie uprawia się je w wielu miejscach na świecie, w tym w Polsce.
Morele rosną na krzewach lub niewielkich drzewach, które może dorastać do około 6-8 m wysokości.
Owoce moreli są kuliste lub delikatnie spłaszczone, podobne nieco do brzoskwiń, jednak sporo mniejsze, mają pomarańczową aksamitną skórkę pokrytą rumieńcem. Miąższ moreli jest słodki i soczysty, może mieć barwę żółtą lub pomarańczową. Owoce w zależności od odmiany mogą mieć wagę od 30 do nawet 70 g. Morele występują w wielu odmianach, które różnią się między sobą terminem dojrzewania owoców (maj-wrzesień) oraz ich wielkością i barwą.
Informacje o produkcie
Morele są również dobrym źródłem potasu, żelaza, likopenu oraz błonnika pokarmowego. Dzięki tym składnikom mogą korzystnie wpływać na procesy trawienia i zapobiegać anemii. Suszone morele działają zasadotwórczo, a ich regularne spożycie sprzyja odkwaszaniu organizmu, dlatego są one polecane osobom, których dieta jest bogata w mięso.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Francja | ||||||||||||
Hiszpania | ||||||||||||
Węgry | ||||||||||||
Włochy |