Na świecie istnieje ponad 6 tysięcy odmian śliwki. Pierwsze zapiski dotyczące tych owoców pochodzą z Chin, gdzie roślinę udomowiono około 2 tysiące lat temu.
Śliwki zawierają dużo pektyn, błonnika, antyoksydantów, polifenoli oraz witaminy: A, B1, C, E i B6, są również źródłem żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Śliwki przeciwdziałają miażdżycy, dzięki dużej zawartości potasu hamują wchłanianie szkodliwego cholesterolu i regulują ciśnienie krwi.
Zawarte w śliwkach pektyny i błonnik pokarmowy przyspieszają przemianę materii i regulują perystaltykę jelit, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.
Śliwki jada się najczęściej na surowo. Ponadto znakomicie nadają się na przetwory: dżemy, konfitury, powidła, nalewki. Można wykorzystać je jako dodatek do mięs, składnik ciast, sałatek, deserów oraz lodów. Suszone stanowią zdrową przekąskę oraz dodatek do potraw mięsnych. Popularne są także śliwki marynowane.
Charakterystycznym alkoholem produkowanym na bazie śliwek jest śliwowica.