Określany też jako ogórek kolczasty, to warzywo należące do rodziny dyniowatych. Pochodzi z tropikalnych rejonów kontynentu afrykańskiego. Nazwa kiwano pochodzi od połączenia słów kiwi i banan, bowiem przypomina zarówno smakiem jak i aromatem oba owoce.
Owoce kiwano mają owalny kształt, długości 10-15 cm i są pokryte dużymi tępymi kolcami. Początkowo mają barwę marmurkowo-zieloną, a w miarę dojrzewania zmienia się ona na jasno-pomarańczową. Wnętrze owocu wypełnia zielono-pomarańczowy miąższ z licznymi nasionami, których może być nawet do 500 sztuk.
Zielonkawy miąższ o orzeźwiającym i nieco cierpkim smaku spożywa się na surowo, razem z pestkami. Po przekrojeniu owocu na pół miąższ z wnętrza można wyjadać łyżeczką.
Niektórzy dla poprawy smaku posypują go cukrem. Ogórek kolczasty doskonale nadaje się do sporządzania sałatek, deserów oraz koktajli. Napoje z dodatkiem kiwano znakomicie gaszą pragnienie. Warto zmiksować miąższ kiwano z jogurtem. Owoc ten sprawdza się też jako dodatek do naleśników.