Fasola jest rośliną jednoroczną wywodzącą się z Ameryki Środkowej. Powszechnie uprawiana w obu Amerykach, Europie i Azji.
Najważniejsze znaczenie w uprawie mają dwa gatunki: fasola zwykła i wielokwiatowa.
Do fasoli zwykłej zaliczamy między innymi popularną fasolkę szparagową. Fasola wielokwiatowa natomiast cechuje się szorstkim, szerokim i płaskim strąkiem. Jej nasiona są duże, nerkowatego kształtu, najczęściej białe.
Zarówno zwykłe odmiany, jak i odmiany typu Mamut powinny często gościć na każdym stole ze względu na walory odżywcze. Są niskokaloryczne i zawierają dużo składników mineralnych.
Fasola jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika, ponadto zawiera witaminy: C, E i A. Stanowi również bardzo bogate źródło białka, co czyni ją bardzo cennym składnikiem diety wegetariańskiej.
Suszone ziarna fasoli można długo przechowywać bez utraty ich właściwości. Ziarna fasoli znakomicie nadają się na zupę, jako dodatek do sosów, sałatek i różnego rodzaju past do smarowania pieczywa, a nawet do przygotowania ciast i deserów.