Seler naciowy to jedno z najstarszych warzyw świata. Znany był już w starożytnym Egipcie, wówczas w formie dzikorosnącej. Jako warzywo uprawne seler naciowy był hodowany znacznie wcześniej niż korzeniowy.
Właściwości dietetyczne i lecznicze selera (m.in. zapobiega miażdżycy, artretyzmowi) wpływają na wzrost jego spożycia. Łodygi selera zawierają dużą ilość soli mineralnych, wśród nich przeważają związki potasu, magnezu, fosforu, żelaza, manganu i molibdenu.
Ma zastosowanie w dietach redukcyjnych ze względu na małą kaloryczność i niski indeks glikemiczny, polecany jest także dla cukrzyków. Ze względu na specyficzny smak czasami stosowany jest jako substytut soli.
Seler naciowy jest spożywany w formie świeżej i gotowanej. Jest wspaniałym dodatkiem kulinarnym do potraw, dodawany do zup, sosów, surówek oraz soków wyciskanych.