Owoc kaki inaczej zwany sharon pochodzi z Chin i Japonii, gdzie bardzo cenione są jego właściwości odżywcze i lecznicze. Obecnie jest uprawiany głównie w Hiszpanii, Włoszech, Brazylii, Izraelu i Azji Południowej.
Informacje o produkcie
Jest to czerwono-pomarańczowy owoc o średnicy do 9 cm przypominający pomidora z czterema listkami po spodniej stronie. Miąższ jest bardzo słodki, a pełnię smaku uzyskuje gdy zmięknie po zerwaniu.
Kaki jest doskonałym źródłem witaminy A i C. Zawiera więcej błonnika niż jabłko, wykazuje także właściwości przeciwutleniające.
Owoce kaki są bardzo smaczne. Najczęściej są spożywane na surowo, rzadziej suszone. Świetnie nadają się na dżemy i marmolady lub inne przetwory (wina, likiery).
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Brazylia | ||||||||||||
Hiszpania | ||||||||||||
Nowa Zelandia | ||||||||||||
RPA | ||||||||||||
Włochy |
Dostępne
Niedostępne