Create an Account

Owoc kaki inaczej zwany sharon pochodzi z Chin i Japonii, gdzie bardzo cenione są jego właściwości odżywcze i lecznicze. Obecnie jest uprawiany głównie w Hiszpanii, Włoszech, Brazylii, Izraelu i Azji Południowej.

Informacje o produkcie

Jest to czerwono-pomarańczowy owoc o średnicy do 9 cm przypominający pomidora z czterema listkami po spodniej stronie. Miąższ jest bardzo słodki, a pełnię smaku uzyskuje gdy zmięknie po zerwaniu.
Kaki jest doskonałym źródłem witaminy A i C. Zawiera więcej błonnika niż jabłko, wykazuje także właściwości przeciwutleniające.

Owoce kaki są bardzo smaczne. Najczęściej są spożywane na surowo, rzadziej suszone. Świetnie nadają się na dżemy i marmolady lub inne przetwory (wina, likiery).

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Brazylia
Hiszpania
Nowa Zelandia
RPA
Włochy
Dostępne Niedostępne
Back to Top