Jest rodzajem ogórka, którego częścią jadalną jest owoc.
Pochodzi z obszarów Afryki i Azji, ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie.
Melony różnią się od siebie w zależności od odmiany. Najbardziej popularne odmiany to Galia, Kantalupa, Melon Miodowy i Melon Zielony.
- Melon Galia – jest okrągły. Pokrywająca go skórka ma apetyczny żółty wpadający w delikatny brąz kolor z charakterystycznym siatkowaniem. W środku owocu znajdziemy pyszny, aromatyczny i słodki jasnozielony-białawy miąższ.
- Melon Kantalupa zazwyczaj jest okrągły, jednak kolor skórki różni się – może być szary, delikatnie brązowy lub zielonkawy, często podłużnie żebrowana. Charakteryzuje go pomarańczowy miąższ o słodkim i aromatycznym smaku.
- Melon Miodowy (żółty, Yellow Honey) jest bardziej owalny, żółtawo-zielonkawy, a jego miąższ jest koloru kremowo-żółtego o słodkim smaku.
- Melon Zielony (Piel de Sapo) kształt owalny, kolor skórki od jasno do ziemno-zielonego, w różnym stopniu pokryty charakterystycznym siatkowaniem. Miąższ kremowo-zielony słodki i soczysty.
Informacje o produkcie
Bogactwo witamin (przede wszystkim A i C oraz witamin z grupy B) a także mikro- i makroelementów sprawia, że melony są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Ponadto są dobrym źródłem potasu, karotenu, pektyn i żelaza. W melonach możemy znaleźć też sporo wapnia, cynku, fosforu i selenu.
Melony przede wszystkim jada się w postaci surowej. Sprawdzają się więc doskonale jako element lodów, sałatek owocowych, deserów, ciast czy shake’ów. Świetnie pasują nie tylko do dań mięsnych, ale również do owoców morza i lekkich potraw rybnych lub drobiowych. Niektóre gatunki nadają się na marynaty oraz jako dodatek do drinków.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Brazylia | ||||||||||||
Chile | ||||||||||||
Hiszpania |
Dostępne
Niedostępne