Create an Account

Jest rodzajem ogórka, którego częścią jadalną jest owoc.

Pochodzi z obszarów Afryki i Azji, ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie.

Melony różnią się od siebie w zależności od odmiany. Najbardziej popularne odmiany to Galia, Kantalupa, Melon Miodowy i Melon Zielony.

  • Melon Galia – jest okrągły. Pokrywająca go skórka ma apetyczny żółty wpadający w delikatny brąz kolor z charakterystycznym siatkowaniem. W środku owocu znajdziemy pyszny, aromatyczny i słodki jasnozielony-białawy miąższ.
  • Melon Kantalupa zazwyczaj jest okrągły, jednak kolor skórki różni się – może być szary, delikatnie brązowy lub zielonkawy, często podłużnie żebrowana. Charakteryzuje go pomarańczowy miąższ o słodkim i aromatycznym smaku.
  • Melon Miodowy (żółty, Yellow Honey) jest bardziej owalny, żółtawo-zielonkawy, a jego miąższ jest koloru kremowo-żółtego o słodkim smaku.
  • Melon Zielony (Piel de Sapo) kształt owalny, kolor skórki od jasno do ziemno-zielonego, w różnym stopniu pokryty charakterystycznym siatkowaniem. Miąższ kremowo-zielony słodki i soczysty.

Informacje o produkcie

Bogactwo witamin (przede wszystkim A i C oraz witamin z grupy B) a także mikro- i makroelementów sprawia, że melony są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Ponadto są dobrym źródłem potasu, karotenu, pektyn i żelaza. W melonach możemy znaleźć też sporo wapnia, cynku, fosforu i selenu.
Melony przede wszystkim jada się w postaci surowej. Sprawdzają się więc doskonale jako element lodów, sałatek owocowych, deserów, ciast czy shake’ów. Świetnie pasują nie tylko do dań mięsnych, ale również do owoców morza i lekkich potraw rybnych lub drobiowych. Niektóre gatunki nadają się na marynaty oraz jako dodatek do drinków.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Brazylia
Chile
Hiszpania
Dostępne Niedostępne
Back to Top