Jest rodzajem ogórka, którego częścią jadalną jest owoc.
Pochodzi z obszarów Afryki i Azji, ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie.
Melony różnią się od siebie w zależności od odmiany. Najbardziej popularne odmiany to Galia, Kantalupa, Melon Miodowy i Melon Zielony.
Bogactwo witamin (przede wszystkim A i C oraz witamin z grupy B) a także mikro- i makroelementów sprawia, że melony są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Ponadto są dobrym źródłem potasu, karotenu, pektyn i żelaza. W melonach możemy znaleźć też sporo wapnia, cynku, fosforu i selenu.
Melony przede wszystkim jada się w postaci surowej. Sprawdzają się więc doskonale jako element lodów, sałatek owocowych, deserów, ciast czy shake’ów. Świetnie pasują nie tylko do dań mięsnych, ale również do owoców morza i lekkich potraw rybnych lub drobiowych. Niektóre gatunki nadają się na marynaty oraz jako dodatek do drinków.