Plantacje borówki amerykańskiej inaczej określanej mianem borówki wysokiej można znaleźć na całym świecie. Występuje przede wszystkim w Europie, Australii, Chile, Japonii i w Nowej Zelandii. Największym producentem tego gatunku są Stany Zjednoczone.
W Polsce występują jedne z największych pod względem areału upraw plantacje w Europie, aż
5,5 tys. ha. Pod względem wielkości produkcji Polska jest szóstym na świecie producentem borówki.
W 2004 r. zarejestrowano pierwszą polską odmianę borówki amerykańskiej „Bonifacy”. Polska jest również wiodącym eksporterem tych owoców.
Informacje o produkcie
Owoce borówki są niskokaloryczne, zawierają sporo wapnia, fosforu, kwasu foliowego i witamin. Głównym atutem borówki amerykańskiej są jednak fitoestrogeny, które obniżają poziom cholesterolu, a także antyoksydanty wyłapujące wolne rodniki. Jedzenie surowych owoców borówki to profilaktyka chorób cywilizacyjnych, arteriosklerozy i nowotworów.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Argentina | ||||||||||||
Chile | ||||||||||||
Spain | ||||||||||||
Netherlands | ||||||||||||
Morocco | ||||||||||||
Peru | ||||||||||||
Poland |