Jeżyna jest rozłożystym kolczastym krzewem, który w Polsce owocuje latem. W naturze spotyka się ją w lasach, często porasta również rowy i przydrożne ogrodzenia.
Owoce jeżyny przypominają kształtem i wielkością maliny. Dojrzałe jeżyny są ciemnofioletowe, granatowe lub czarne i charakteryzują się przyjemnym słodko-kwaśnym smakiem.
Jeżyny są bogate w związki antyoksydacyjne, które niszczą wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania komórek nowotworowych. Są również bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety.
Jeżyny można spożywać na surowo. Stanowią świetną bazę do koktajli, lodów i deserów. Ich słodko-kwaśny smak może również przełamywać smak sałatek na bazie sałaty, podkreślać aromat serów i wędlin. Sos z jeżyn jest oryginalnym dodatkiem do mięs. Jeżyny można również przetwarzać w postaci dżemów, konfitur, soków i nalewek.