Nektaryna to odmiana brzoskwini zwyczajnej, którą od brzoskwini odróżnia przede wszystkim gładka powierzchnia skórki owocu. Owoce nektaryny mają soczysty i aromatyczny miąższ (o zabarwieniu żółtym lub pomarańczowym), który stosunkowo łatwo oddziela się od pestki.
Nektaryna wymaga łagodnego klimatu. Największe obszary jej uprawy znajdują się we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Stanach Zjednoczonych, Chile oraz w Południowej Afryce.
Nektaryny są dobrym źródłem witaminy A (beta-karoten), B3, B5, C, E, fosforu, potasu i miedzi. Spożywanie nektaryn wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Nektaryny można spożywać jako przekąski oraz dodawać je do owocowych sałatek, lodów, budyniów, galaretek, ciast, smoothies, a także przygotowywać z nich dżemy, marmolady i słodkie sosy. Idealnie komponują się z nabiałem, aromatem waniliowym oraz innymi owocami. Można dodawać je również do sałatek wytrawnych, np. z mięsem, serami lub orzechami.
Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Utartą skórkę możemy dodać do ciast, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do dekoracji dań rybnych, napojów i drinków.