Nektaryna to odmiana brzoskwini zwyczajnej, którą od brzoskwini odróżnia przede wszystkim gładka powierzchnia skórki owocu. Owoce nektaryny mają soczysty i aromatyczny miąższ (o zabarwieniu żółtym lub pomarańczowym), który stosunkowo łatwo oddziela się od pestki.
Nektaryna wymaga łagodnego klimatu. Największe obszary jej uprawy znajdują się we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Stanach Zjednoczonych, Chile oraz w Południowej Afryce.
Informacje o produkcie
Nektaryny można spożywać jako przekąski oraz dodawać je do owocowych sałatek, lodów, budyniów, galaretek, ciast, smoothies, a także przygotowywać z nich dżemy, marmolady i słodkie sosy. Idealnie komponują się z nabiałem, aromatem waniliowym oraz innymi owocami. Można dodawać je również do sałatek wytrawnych, np. z mięsem, serami lub orzechami.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Grecja | ||||||||||||
Hiszpania | ||||||||||||
Włochy |