Create an Account

Nektaryna to odmiana brzoskwini zwyczajnej, którą od brzoskwini odróżnia przede wszystkim gładka powierzchnia skórki owocu. Owoce nektaryny mają soczysty i aromatyczny miąższ (o zabarwieniu żółtym lub pomarańczowym), który stosunkowo łatwo oddziela się od pestki.

Nektaryna wymaga łagodnego klimatu. Największe obszary jej uprawy znajdują się we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Stanach Zjednoczonych, Chile oraz w Południowej Afryce.

Informacje o produkcie

Nektaryny są dobrym źródłem witaminy A (beta-karoten), B3, B5, C, E, fosforu, potasu i miedzi. Spożywanie nektaryn wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Składniki odżywcze zawarte w tych owocach wspomagają układ odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn, niwelują stres oraz zmęczenie, dodają energii, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, wzmacniają serce i wspomagają wzrok.

Nektaryny można spożywać jako przekąski oraz dodawać je do owocowych sałatek, lodów, budyniów, galaretek, ciast, smoothies, a także przygotowywać z nich dżemy, marmolady i słodkie sosy. Idealnie komponują się z nabiałem, aromatem waniliowym oraz innymi owocami. Można dodawać je również do sałatek wytrawnych, np. z mięsem, serami lub orzechami.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Grecja
Hiszpania
Włochy
Dostępne Niedostępne
Back to Top