Paraguayo to rodzaj brzoskwini potocznie zwanej UFO o nietypowym dla brzoskwini spłaszczonym kształcie. Pochodzi z Chin, a obecnie jest uprawiana także w USA, Meksyku, Argentynie, Hiszpanii i Francji.
Informacje o produkcie
Jak wszystkie brzoskwinie Paraguayo również jest bogata w witaminy i związki mineralne: A, C, E, K, potas, bor. Jako cenne źródło wapnia, żelaza i magnezu jest polecana osobom chorującym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego zapewnia prawidłową pracę jelit. Zjadane nawet w dużych ilościach nie powodują zaburzeń pokarmowych i dlatego są szczególnie polecane dzieciom i osobom starszym. Warto je spożywać wraz ze skórką, która zawiera w sobie najwięcej wartości odżywczych.
Paraguayo spożywa się najczęściej na surowo. W formie suszonej mogą stanowić również dodatek do płatków śniadaniowych lub sałatek. Przygotowuje się z nich też wyśmienite desery, orzeźwiające koktajle i herbaty mrożone, a także przetwory: dżemy, konfitury, kompoty, soki, likiery i galaretki.
Kalendarz dostępności
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
Chile | ||||||||||||
Hiszpania | ||||||||||||
RPA |
Dostępne
Niedostępne