Paraguayo to rodzaj brzoskwini potocznie zwanej UFO o nietypowym dla brzoskwini spłaszczonym kształcie. Pochodzi z Chin, a obecnie jest uprawiana także w USA, Meksyku, Argentynie, Hiszpanii i Francji.
Jak wszystkie brzoskwinie Paraguayo również jest bogata w witaminy i związki mineralne: A, C, E, K, potas, bor. Jako cenne źródło wapnia, żelaza i magnezu jest polecana osobom chorującym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom.
Paraguayo spożywa się najczęściej na surowo. W formie suszonej mogą stanowić również dodatek do płatków śniadaniowych lub sałatek. Przygotowuje się z nich też wyśmienite desery, orzeźwiające koktajle i herbaty mrożone, a także przetwory: dżemy, konfitury, kompoty, soki, likiery i galaretki.
Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Utartą skórkę możemy dodać do ciast, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do dekoracji dań rybnych, napojów i drinków.