Pigwa pospolita to niewielkie drzewo dorastające do 3 metrów. Pochodzi z obszarów Azji. Obecnie uprawiana jest w strefach umiarkowanych, chociaż jest gatunkiem raczej amatorskim, o czym świadczy wielkość produkcji. Rocznie na świecie produkuje się zaledwie 300-330 tys. ton tych owoców. Pierwsze miejsce pod tym względem zajmuje Turcja.
Owoc pigwy ma kształt i wielkość jabłka i żółtą barwę. Miąższ owocu jest twardy, mało soczysty i cierpki, ale za to bardzo aromatyczny. Owoce pigwy cenione są przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze i przetwórcze. Zawierają takie mikroelementy jak wapń, potas czy żelazo. Ponadto są bardzo bogatym źródłem witamin takich jak: C, PP, B1, B2 oraz prowitamina A. Posiadają także duże ilości pektyn.
Owoce pigwy spożywane są w stanie przetworzonym, ponieważ nawet w pełni dojrzałe są bardzo cierpkie. Duża zawartość pektyn powoduje, że z owoców pigwy można robić doskonałe galaretki. Innymi smakowitymi przetworami są konfitury, dżemy i nalewki. Świeże owoce pigwy stanowią świetny dodatek do jesiennej herbaty, polecany w okresie przeziębień, ze względu na duża zawartość witaminy C.