Create an Account

Zaliczane do owoców cytrusowych pomarańcze pochodzą ze wschodniej Azji. Drzewa pomarańczowe rosną w lasach tropikalnych i osiągają około 9 m wysokości.

Pomarańcze są okrągłe lub owalne, a otaczająca owoce skórka ma charakterystyczną porowatą strukturę. We wnętrzu owocu znajduje się soczysty miąższ, który jest otoczony białą skórką zwaną albedo. Zawiera ona bardzo dużo pektyn, dlatego warto spożywać pomarańcze bez jej usuwania.

Informacje o produkcie

Świeże owoce mają jędrną, sprężystą, nieprzebarwioną i twardą skórkę, a ich ciężar właściwy jest znaczący w stosunku do wielkości owocu. Większość tej masy stanowi woda, która spełnia ważną rolę w procesie wypłukiwania toksyn z organizmu. Pozostałe składniki odżywcze to: węglowodany, błonnik, witamina A i P, wapń, magnez, pektyny, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor i potas.
Zarówno skórka jak i miąższ pomarańczy ma szerokie zastosowanie w kulinariach i przemyśle spożywczym. Owoce można jeść na surowo, ale również jako składnik sałatek, deserów, lodów, potraw mięsnych i rybnych. Na skalę przemysłową z pomarańczy produkuje się napoje i soki. Sok z pomarańczy stanowi doskonałą bazę do drinków, likierów oraz nalewek.

Skórkę z pomarańczy można kandyzować i suszyć, tartą stosuje się jako dodatek do wypieków cukierniczych. Olejek pomarańczowy znalazł szerokie zastosowanie w aromaterapii.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Argentyna
Egipt
Grecja
Hiszpania
RPA
Turcja
Dostępne Niedostępne
Back to Top