Zaliczane do owoców cytrusowych pomarańcze pochodzą ze wschodniej Azji. Drzewa pomarańczowe rosną w lasach tropikalnych i osiągają około 9 m wysokości.
Pomarańcze są okrągłe lub owalne, a otaczająca owoce skórka ma charakterystyczną porowatą strukturę. We wnętrzu owocu znajduje się soczysty miąższ, który jest otoczony białą skórką zwaną albedo. Zawiera ona bardzo dużo pektyn, dlatego warto spożywać pomarańcze bez jej usuwania.
Świeże owoce mają jędrną, sprężystą, nieprzebarwioną i twardą skórkę, a ich ciężar właściwy jest znaczący w stosunku do wielkości owocu. Większość tej masy stanowi woda, która spełnia ważną rolę w procesie wypłukiwania toksyn z organizmu. Pozostałe składniki odżywcze to: węglowodany, błonnik, witamina A i P, wapń, magnez, pektyny, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor i potas.
Skórkę z pomarańczy można kandyzować i suszyć, tartą stosuje się jako dodatek do wypieków cukierniczych. Olejek pomarańczowy znalazł szerokie zastosowanie w aromaterapii.