Pomelo, nazywane pomarańczą olbrzymią, jest największym przedstawicielem owoców cytrusowych. Uprawiane jest w Chinach, Japonii i Tajlandii, dziko rosnące owoce występują w Indonezji i Malezji.
Owoc otacza gruba (nawet do 5cm) żółto-zielona skóra, a w środku znajduje się biały, żółty lub różowy chrupki miąższ. Pojedynczy owoc osiąga nawet 25 cm średnicy i może ważyć 2 kg. Smak pomelo jest podobny do grejpfruta, jednak pozbawiony typowej dla grejpfruta goryczki. Owoce pomelo można przechowywać nawet do 4 miesięcy.
Pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym. To również dobre źródło błonnika pokarmowego, witaminy B6, wapnia i magnezu. Duża ilość potasu obecna w pomelo wpływa również na gospodarkę wodną w organizmie, która jest kluczowym elementem prawidłowej pracy mięśni. Regularne spożywanie tych owoców poprawia odporność organizmu, wspomaga układ trawienny i moczowy. Poza tym korzystnie wpływa na kondycję włosów i skóry.
Owoc pomelo znakomicie smakuje spożywany na surowo, jego miąższ doskonale komponuje się w sałatkach owocowych, a nawet warzywnych. Smacznym i zdrowym napojem jest także świeżo wyciśnięty sok, który jest również wykorzystywany jako składnik sosów i marynat.