Truskawka jest jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców uprawianych w Polsce. Owoce powstały w wyniku krzyżowania ze sobą różnych odmian poziomki.
Istnieje ponad 2 tysiące różnych odmian, które różnią się od siebie wielkością, smakiem, kolorem i przydatnością do bezpośredniego spożycia lub przetwórstwa.
Truskawki są dobrym źródłem witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, ponadto zawierają dużo magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Zawarte w nich pektyny wspomagają pracę jelit, a dzięki kwasom organicznym poprawiają trawienie i przyśpieszają metabolizm. Truskawki mimo, iż są słodkie, zawierają niewiele kalorii.
Dzięki swoim właściwościom są polecane osobom chcącym zredukować masę ciała. Co ważne truskawki, podobnie jak kiwi czy maliny są silnie zasadotwórcze przez co świetnie odkwaszają organizm. Olejek z owoców truskawki ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Truskawki jada się na surowo, ale są również wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym na szeroką skalę. Bardzo popularną formą zachowania świeżości tych nietrwałych owoców jest mrożenie. Z truskawek produkuje się dżemy, konfitury, marmolady, galaretki, musy, lody, soki i napoje.
Są również wykorzystywane do dekorowania ciast, naleśników, lodów i deserów. Stanowią też składnik maślanek, jogurtów oraz koktajli.