Winogrona to jagody winorośli, rośliny znanej ludzkości od czasów najdawniejszych.
Są to jedne z najbardziej rozpowszechnionych i cenionych owoców na świecie. Soczyste, kuliste bądź podłużne jagody o średnicy do ok. 2cm mają słodki lub słodko-kwaśny smak.
W sprzedaży oferowanych jest bardzo wiele odmian winogron, różniących się kolorami, smakiem i kształtem.
Jagody mają różne kolory: od jasnozielonego poprzez różowy i czerwony do niemal czarnego.
Winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i A, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Winogrona mają bardzo szerokie zastosowanie. Przyrządza się z nich soki, dżemy, konfitury i galaretki. Poddaje się je fermentacji uzyskując wino, a z pestek winogron wytwarza się olej. Zwykle są one spożywane na surowo lub w postaci suszonej, jako popularne rodzynki.
Ich cenne właściwości wykorzystywane są również w kosmetyce.