Roślina ta należy do rodziny bromeliowatych i pochodzi z Ameryki Południowej, jest jednoroczna lub wieloletnia i może osiągać wysokość 1,5 m. Ananas został sprowadzony do Europy z Gwadelupy przez Krzysztofa Kolumba. Największymi producentami ananasów są: Kostaryka, Filipiny, Brazylia, Tajlandia i Indie. Ananas jest owocem bardzo soczystym o niepowtarzalnym smaku i bardzo intensywnym zapachu.
Ma szyszkowaty kształt, a w zależności od odmiany kolor złoto-żółty, brązowy lub zielony. Waga owocu dochodzi nawet do kilku kilogramów.
Jest mało kaloryczny i bogaty w składniki odżywcze. Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A, B, PP, a także wapń i żelazo. Polecany jest dla osób cierpiących na niestrawność. Sok z ananasa wykazuje właściwości antybakteryjne.
Ananas najlepiej smakuje spożywany na surowo. Nadaje się także do sałatek owocowych, soków oraz jako dodatek do ciast. Po przekrojeniu należy przechowywać go w lodówce nie dłużej niż 2 dni.