Awokado należy do grupy wiecznie zielonych drzew owocowych, które powszechnie występują w strefach tropikalnych obu Ameryk. Obecnie jest uprawiane między innymi w południowo-środkowym Meksyku, Chile, Izraelu i RPA.
Owoc swoim kształtem jest zbliżony do gruszki. W zależności od odmiany może mieć zielony, purpurowy bądź czarny kolor. Skórka przeważnie gładka, ale może być także chropowata.
Delikatny żółto-zielony miąższ awokado posiada bardzo cenne właściwości odżywcze. Zawiera około 30% przyswajalnych tłuszczów, witaminy: A, B1, B2, B6, C, H, K, PP, E. Mimo, że awokado jest bardzo kaloryczne, jest również bardzo zdrowe. Zalecane dla osób cierpiących na nadciśnienie i anemię.
Najlepiej spożywać je dojrzałe, czyli kiedy jest delikatnie miękkie. Stanowi doskonały składnik sałatek, kremów i różnego rodzaju past. Najprostszy sposób na jego przyrządzenie to smarowanie miąższem pieczywa. Dojrzałe awokado najlepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.