Create an Account

Granat pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Rodzimy obszar jego występowania obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu, a także Afganistan, Iran, Irak, Turcję i Indie.

Owoc granatu przypomina kształtem i wielkością duże jabłko, pokryty jest twardą skórzastą łupiną barwy purpurowej, fioletowej lub brązowej, z kielichem pozostającym na wierzchołku. Zawiera po 400–700 tępopograniastych nasion. Nasiona otacza tzw. osnówka:  galaretowaty, soczysty miąższ stanowiący część jadalną  owocu.

Informacje o produkcie

Granat często nazywany jest owocem życia. Zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych. Granat warto jeść z pestkami, ponieważ są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6.
Ze względu na swoje liczne właściwości i bogaty skład chemiczny owoc granatu znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Owoce granatu są wykorzystywane przede wszystkim do tworzenia na ich bazie soków, win, dżemów, konfitur, galaretek, suszonych pestek, a także syropów i likierów.

Kalendarz dostępności

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
Egipt
Hiszpania
Indie
Izrael
Peru
RPA
Turcja
Dostępne Niedostępne
Back to Top