Częścią jadalną jest bulwiasty korzeń rośliny imbiru. Pochodzi z Azji, ale obecnie uprawiany jest też w innych krajach klimatu subtropikalnego. Jest przyprawą korzenną, ma specyficzny silny aromat, smak palący i lekko gorzki.
Używany jako dodatek do zup, gulaszy, również dodawany do herbaty, jest charakterystyczny przede wszystkim dla kuchni azjatyckiej.
Korzeń imbiru jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale przede wszystkim w związku z licznymi właściwościami leczniczymi. Obecnie jest on synonimem zdrowego składnika diety.
Imbir korzystnie wpływa na proces trawienia –zmniejsza mdłości, wymioty oraz wzmaga apetyt. Wykazuje również właściwości przeciwbólowe, odkażające i detoksykujące – leki na bazie imbiru stosowane są w terapii migren. Dzięki dużej zawartości substancji przeciwzapalnych stosowany jest w kuracji przeziębienia oraz dolegliwości bólowych stawów.