Liczi jest rośliną uprawianą w Chinach i południowo-wschodniej Azji. Owoce liczi mają kulisty kształt. Pokryte są cienką, chropowatą skórką barwy jaskrawo-czerwonej. W środku znajduje się białoperłowy jadalny miąższ. Dojrzałe owoce liczi wyróżnia niezwykły aromat i smak.
Mimo swojej lekkości i delikatności, liczi nie jest jednak wyłącznie smaczną, egzotyczną przekąską, ale też bardzo wartościowym owocem, w którego skład wchodzi między innymi sporo witaminy C i błonnika oraz witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, polifenole, kwas foliowy i cukry (fruktoza i glukoza).
Ze względu na obecność polifenoli, spożywanie owoców pomaga opóźniać proces starzenia się skóry.
Liczi to owoce typowo deserowe. Można je dodawać do sałatek lub podawać z lodami. Są bardzo nietrwałe, dlatego najbardziej dostępną formą są owoce konserwowane w puszkach.