Mango to owoc wiecznie zielonego drzewa z rodziny nanerczowatych, może dożyć nawet 300 lat. Pochodzi z Indii, a obecnie uprawiane jest w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie.
Skórka owocu mango jest zielono-żółta, pomarańczowa lub czerwona. Miąższ ma barwę żółto-pomarańczową.
Ma kulisty, lekko wydłużony i nieznacznie spłaszczony kształt.
Mango jest dobrym źródłem cukrów prostych, karotenoidów, witaminy C, A, B1, B2 i PP, błonnika, magnezu, sodu i soli mineralnych.
Surowe owoce znakomicie nadają się do sałatek, deserów i przystawek oraz oczywiście do bezpośredniego spożycia. Mogą być też przetworzone na dżemy, konfitury, soki, nalewki, likiery i galaretki. Służą jako dodatek do ciast, mięs, sosów i owoców morza.